top of page
ride-on-parketweb-scaled.jpg

Gelijmde parketvloer verwijderen?

Het verwijderen van een gelijmde parketvloer kan een aanzienlijke uitdaging zijn, vol met complicaties en het risico op schade aan uw ondervloer. Op deze pagina vindt u uitgebreide informatie over hoe u kunt vaststellen of uw parketvloer gelijmd is en stapsgewijze instructies voor het zelf verwijderen ervan. Echter, gezien de complexiteit en de benodigde inspanning, benadrukken we dat het uitbesteden van deze taak aan professionals niet alleen tijd en moeite bespaart, maar ook zorgt voor een veilige en efficiënte verwijdering zonder onnodige risico's. Laat ons u de zorgen en het harde werk uit handen nemen. Vertrouw op onze expertise voor een zorgeloze overgang naar de volgende fase van uw interieurproject.

 

Wat maakt onze service zo speciaal?

 

 • In één dag klaar

 • Voor alle soorten parket

 • Inclusief schuren van de ondervloer

 • Lijmvrije oplevering

 • Door heel Nederland

 • Optioneel: egaliseren.

โ€‹

Is mijn parketvloer gelijmd?

Als eerste moet je natuurlijk weten of je parketvloer gelijmd is of niet.

Inspecteer de randen

Kijk of je toegang hebt tot de randen van de vloer, bijvoorbeeld bij deurdrempels, ventilatieopeningen, of waar de vloer overgaat in een andere vloersoort. Als je de randen kunt zien, probeer dan te bepalen of er lijmresten zichtbaar zijn tussen de parketdelen en de ondervloer.

Kijk naar de voegen

Bij sommige vloeren kun je aan de manier waarop de delen aan elkaar zitten soms zien of ze gelijmd zijn. Dit is echter moeilijker bij een parketvloer, omdat de voegen zowel bij zwevende als gelijmde installaties strak kunnen zijn.

Verwijder een plint of afwerklijst

Soms kun je door het voorzichtig verwijderen van een plint of afwerklijst aan de rand van de kamer een beter zicht krijgen op hoe de vloer is bevestigd. Dit kan je een idee geven of de vloer zwevend is gelegd of direct op de ondervloer is gelijmd.

Verwijder een beschadigd stuk

Als er een beschadigd stuk parket is dat toch vervangen moet worden, kun je dit als kans gebruiken om te kijken of de vloer gelijmd is. Bij het verwijderen van dit stuk kun je vaak zien of er lijm is gebruikt

Luister naar het geluid

Loop over de vloer en let op het geluid. Een zwevende vloer kan soms een hol geluid maken of licht bewegen/buigen onder druk, omdat deze niet direct aan de ondervloer is bevestigd. Een gelijmde vloer voelt vaak steviger en klinkt minder hol.

Zelf gelijmd parket verwijderen

Hieronder volgt een stappenplan voor het zelf verwijderen van een gelijmde parketvloer. 

Onze #1 tip? Heb geduld!

De voorbereiding

Verwijder meubels en andere items uit de kamer. en zorg dat je alle benodigde gereedschappen bij de hand hebt:
 

 • een plamuurmes,

 • een vloerschraper,

 • een hamer,

 • eventueel een cirkelzaag,

 • eventueel een heteluchtpistool,

 • afvalcontainer.

โ€‹

En voor je zelf:
 

 • Veiligheidsbril,

 • (werk)handschoenen,

 • stofmasker.

Gelijmde parketvloer
Startpunt verwijderen gelijmde houten vloer.jpg

Stap 1. Een beginpunt vinden

Zoek een plek waar je kunt beginnen, bij voorkeur een rand of hoek van de kamer waar het parket al enigszins los lijkt.

Stap 2. Heteluchtpistool gebruiken (Optioneel)

Gebruik een heteluchtpistool om de lijm onder de parketstukken te verzachten. Dit maakt het gemakkelijker om de stukken te verwijderen. Wees voorzichtig om niet te veel warmte op één plek toe te passen om schade of brandgevaar te voorkomen.

Stap 4. Lijmresten verwijderen

Steek een plamuurmes of vloerschraper onder de rand van het parket en wrik voorzichtig omhoog. Gebruik een hamer om het gereedschap verder onder de parketstukken te krijgen indien nodig.

Nadat alle gelijmde parketstukken verwijderd zijn, zul je waarschijnlijk achterblijven met lijmresten op de ondervloer. Gebruik een schraper of een schuurmachine om deze resten te verwijderen.

โ€‹Voor zeer hardnekkige lijmresten kan een chemische lijmverwijderaar nodig zijn. Volg de instructies van de fabrikant nauwkeurig op en zorg voor voldoende ventilatie.

Stap 5. Opruimen

Veeg of stofzuig grondig na het verwijderen van de parket en lijmresten om de ruimte schoon te maken. Bij grote ruimtes is het verstandig een afvalcontainer te laten komen waarin het parket direct afgevoerd kan worden. Zo voorkom je dat je alles dubbel in de handen hebt.

Hoe lang ben je bezig?

De tijd die nodig is om een parketvloer te verwijderen kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de gebruikte lijmsoort, de leeftijd en staat van de vloer, en de ervaring en het aantal mensen dat aan de klus werkt. Over het algemeen kun je rekenen op het volgende:

Voorbereidingstijd

Het klaarzetten van gereedschap en het voorbereiden van de ruimte kan al snel 30 minuten tot een uur in beslag nemen, afhankelijk van de grootte en inrichting van de ruimte.

Verwijderingstijd per vierkante meter

Voor het daadwerkelijk verwijderen van de parketvloer varieert de tijd aanzienlijk. Als algemene richtlijn kun je denken aan ongeveer 20 tot 60 minuten per vierkante meter. Deze tijd kan korter zijn als de vloer gemakkelijk loskomt of langer als de lijm sterk is en de vloer moeilijk te verwijderen is.

Opruimtijd

Na het verwijderen van de parketvloer moet je ook tijd rekenen voor het opruimen van het afval en het schoonmaken van de ondervloer. Dit kan nog eens 1 tot 2 uur in beslag nemen, afhankelijk van de hoeveelheid afval en de staat van de ondervloer.

Vloerverwijderen.jpg

Belangrijk!

Wanneer je zelf gelijmd parket gaat verwijderen is het belangrijk om ruim de tijd te nemen en niet te haasten, vooral als je dit werk nog niet eerder hebt gedaan. Het kan helpen om een klein gebied als test te doen om een beter idee te krijgen van hoe lang het hele project zal duren.

Toch liever je tijd aan iets anders besteden?

Verwijderde vloer afval.jpg

Hoeveel kost het om een gelijmde parketvloer te verwijderen? 

Het zelf verwijderen van een gelijmde parketvloer kan kostenefficiënter zijn dan het inhuren van professionals zoals ons, vooral omdat de grootste kostenpost vaak de arbeid is. Bij het zelf doen zijn de kosten voornamelijk gebaseerd op het gereedschap dat je nodig hebt (als je dit nog niet hebt) en eventuele verwijderingskosten voor het afval.

Zelf doen

Gereedschap en materialen

 • Plamuurmes of Vloerschraper: €10 - €50, afhankelijk van de kwaliteit en grootte.

 • Heteluchtpistool: €20 - €100, afhankelijk van het model en de functies.

 • Hamers, Beitels, en Zagen: Als je deze nog niet hebt, kan de aanschaf variëren van €10 tot €100+ voor een goede kwaliteit.

 • Schuurmachine (voor lijmresten): Als je er een moet kopen, kan dit variëren van €50 tot €200, afhankelijk van het type en de kwaliteit.

 • Veiligheidsuitrusting (bril, handschoenen, stofmasker): €10 - €30.

 • Chemische Lijmverwijderaar (indien nodig): €20 - €50 per fles.
   

Afvalverwijdering
Huur van een Afvalcontainer of Stortkosten: Dit varieert sterk afhankelijk van je locatie en de hoeveelheid afval, maar reken op €100 - €300 voor de huur van een kleine container voor een weekend. Stortkosten kunnen lager zijn als je het afval zelf naar een stortplaats kunt brengen.

Totaal geschatte kosten
De totale kosten voor het zelf verwijderen van een gelijmde parketvloer kunnen variëren van ongeveer €170 tot €730+, afhankelijk van wat je al in huis hebt en de grootte van de klus. Dit is exclusief je eigen tijd en arbeid, die ook in overweging genomen moeten worden bij het bepalen of je deze taak zelf wilt uitvoeren of liever uitbesteedt aan ons.

Door ons laten doen

Wilt u weten wat het kost om het verwijderen van uw parketvloer uit te besteden?
De prijs voor deze dienst wordt beïnvloed door verschillende aspecten, waaronder de omvang van de betreffende ruimte, het soort parketvloer, en de locatie ervan in uw woning.


Daarnaast kunnen er extra kosten bijkomen voor voorbereidend werk, het afvoeren van materialen, en eventuele herstelwerkzaamheden aan de ondervloer.
 

Verwacht een prijs tussen de €15 en €40 per vierkante meter.
 

We nodigen u uit om het formulier zo gedetailleerd mogelijk in te vullen, zodat wij een accurate kosteninschatting voor u kunnen maken.

De ondervloer niet beschadigen

Beschadigingen aan de ondervloer kunnen leiden tot extra kosten voor reparatie of vervanging. Door de ondervloer intact te houden, vermijd je onnodige uitgaven.

Een gladde en onbeschadigde ondervloer is essentieel voor het leggen van nieuwe vloer. Oneffenheden of schade aan de ondervloer kunnen de kwaliteit en het uiterlijk van de nieuwe vloer negatief beïnvloeden. Het kan leiden tot ongelijke oppervlakken, kraakgeluiden en zelfs vroegtijdige slijtage. Voor gelijmde vloeren is een egale ondergrond nodig voor optimale hechting. Beschadigingen kunnen problemen veroorzaken met de lijmverbinding.

Ondervloer tijdens verbouwing

In sommige gevallen dient de ondervloer ook als vochtbarrière. Beschadigingen kunnen deze barrière doorbreken, wat leidt tot problemen met vocht en schimmel onder de nieuwe vloer.

Waarom je gelijmde parketvloer laten verwijderen door een professional?

Onze professionals hebben de kennis en ervaring om de klus efficiënt en met minimale schade aan de ondervloer uit te voeren. Zij zijn ook beter in staat om onvoorziene problemen aan te pakken, zoals verborgen schade.

Verwijderingswerkzaamheden kunnen risico's met zich meebrengen, zoals blootstelling aan stof, chemicaliën, of fysiek letsel door onjuist gebruik van gereedschap. Onze mensen zijn getraind om deze risico's te minimaliseren.

Bij eventuele schade tijdens de werkzaamheden zijn wij verzekerd, wat jou als huiseigenaar beschermt.


Hoewel het inhuren van een professional een voorafgaande kostenpost is, kan het op lange termijn voordeliger zijn als je rekening houdt met de besparing op tijd en  het vermijden van schade aan de ondervloer. 

bottom of page