Hoe makkelijk parket verwijderen?
Bij het renoveren of veranderen van je interieur komt vaak de vraag naar voren: hoe verwijder je makkelijk een parketvloer? Het antwoord is eenvoudiger dan je misschien denkt: de makkelijkste manier is door het te laten doen door professionals. Maar waarom is dit het geval?
-
Professionals hebben zwaardere machines waardoor de vloer sneller en beter wordt verwijderd.
-
Veel ervaring en dus kennis waardoor schade aan ondervloer beperkt wordt
-
Bespaart je de tijd en stress van het zelf doen
Toch zelf aan de slag? Lees dan verder!
Soorten vloeren
Zwevende vloeren zijn het makkelijkst te verwijderen. Deze vloeren liggen los op de ondergrond en zijn meestal niet vastgelijmd of gespijkerd. Dit maakt het proces van verwijderen relatief eenvoudig en minder tijdrovend.
Gelijmde vloeren vereisen meer werk. De lijm moet zorgvuldig worden losgemaakt, wat een uitdaging kan zijn en speciaal gereedschap vereist.
Gespijkerde vloeren zijn het moeilijkst te verwijderen. De spijkers moeten één voor één worden verwijderd of de vloer moet op een manier worden opgetild dat de spijkers loskomen, wat arbeidsintensief en tijdrovend is.
Tijdsinvestering
Het zelf verwijderen van een parketvloer kan een tijdrovende klus zijn. Afhankelijk van de grootte van de ruimte en het type vloer kan het verwijderen variëren van een paar uur tot meerdere dagen. Zwevende vloeren kunnen doorgaans wel in een dag verwijderd worden, terwijl gelijmde of gespijkerde vloeren meerdere dagen werk kunnen betekenen. Houd er ook rekening mee dat als je de ondervloer ernstig beschadigd dat je ook tijd kwijt bent aan het herstellen hiervan en daarna het laten drogen van de herstelwerkzaamheden.
Parketvloer: Verwijderen of Vernieuwen?
Twijfel je tussen een parketvloer verwijderen of behouden? Bedenk dat renovatie niet alleen kosten bespaart, maar ook de charme en duurzaamheid van je vloer behoudt, terwijl de impact op het milieu vermindert. Maar waarom zou je dan toch voor vernieuwen kiezen?
Vernieuwen kan de beste keuze zijn als de vloer extensieve schade heeft die niet met renovatie te herstellen is, zoals vlekken, diepe krassen, waterschade of onherstelbare slijtage. Ook als je een compleet nieuwe uitstraling wilt of de vloer niet meer past bij je huidige woonstijl, biedt een nieuwe vloer een frisse start en meer mogelijkheden voor personalisatie.
Een andere reden kan zijn het aanbrengen van vloerverwarming. Deze komt uiteraard onder je parketvloer te liggen, waardoor de oude vloer eruit moet. En je wilt ook een nieuwe vloer over vloerverwarming leggen die geschikt is voor vloerverwarming: een vloer die een optimale warmteverspreiding heeft en mogelijke schade door uitzetting of krimp voorkomt.
-
Een zwevende parketvloer ligt los op de ondergrond en wordt vaak toegepast bij laminaatvloeren, zonder dat deze verder bevestigd hoeft te worden aan de ondervloer.
Parket op spaanplaat op cementdekvloer?
Hoe zit het nu precies met de bevestiging van een parketvloer? Het antwoord hangt af van het type parketvloer dat er gekozen is:
-
Bij een rechtstreeks verlijmde vloer wordt het parket direct op de ondervloer gelijmd, waarbij de cementdekvloer een cruciale rol speelt. De cementdekvloer is een egalisatielaag van cement die bovenop de constructievloer wordt aangebracht. Dit wordt vaak gedaan als er weinig hoogteverlies vereist is.
-
Een andere optie is parket dat op spaanplaat (of OSB of Multiplaat) wordt verlijmd en vervolgens wordt vastgespijkerd of geschroefd op de ondervloer. Het voordeel hiervan is dat de laag ertussen kleine oneffenheden opvangt en ook voor extra geluidsisolaite kan zorgen. Daarom wordt deze manier vaak gekozen. Deze vloeren zijn, door het spijkeren en schroeven ook het meest lastig om te verwijderen.
Zwevende parketvloer verwijderen
Het verwijderen van een zwevende parketvloer is een project dat je met de juiste voorbereiding en aanpak binnen ongeveer een dag kunt afronden, afhankelijk natuurlijk van de grootte van de ruimte.
Stap 1. Verzamel alle gereedschappen (koevoet, hamer, decoupeerzaag)
Stap 2. Start met het verwijderen van de plinten
Stap 3. Verwijder de eerste plank aan de rand van de kamer
Stap 4. Haal 1 voor 1 alle planken los
Stap 5. Scheid je afval en voer het op de juiste manier af
Gelijmde parketvloer verwijderen
Het verwijderen van een gelijmde parketvloer is een uitdagender project dan het verwijderen van een zwevende vloer. Dit proces vereist meer voorbereiding, gereedschap en kan meerdere dagen in beslag nemen als je het zelf uitvoert.
Stap 1. zorg voor beschermende kleding en de juiste gereedschappen ( w.o. vloerschraper, hamer, beitel en meer)
Stap 2. Begin met een klein testgebied om te kijken hoe lastig het is en wat het beste werkt
Stap 3. Verwijder plinten en drempels
Stap 4. Gebruik een vloerschraper om alle planken los te wrikken
Stap 5. Gebruik eventueel warmte om de lijm te verzachten (pas op voor schade aan de ondervloer!)
Stap 6. Gebruik breekhamer of beitel indien zwaarder gereedschap nodig is ( Pas ook hier weer op schade aan de ondervloer!)
Stap 7. Verwijder alle lijmresten van de ondervloer
Stap 8. Voer het afval gescheiden af.
Dit stappenplan vereist geduld en doorzettingsvermogen. Door dit bij parketverwijderen.nl uit te besteden minimaliseer je het risico op schade en is de vloer sneller verwijderd met minder overlast!
Dit stappenplan vereist geduld en doorzettingsvermogen. Door dit bij parketverwijderen.nl uit te besteden minimaliseer je het risico op schade en is de vloer sneller verwijderd met minder overlast!
Gespijkerde of geschroefde parketvloer verwijderen
Stap 1. Zorg voor beschermende kleding en de juiste gereedschappen ( w.o. klauwhamer, koevoet en schroevendraaier).
Stap 2. Verwijder plinten en drempels.
Stap 3. Zoek naar de spijkers of schroeven die elke plank vastzetten en verwijder ze.
Stap 4. Wrik de planken los.
Stap 5. Zaag vastzittende planken los.
Stap 6. Verwijder lijmresten en vulmiddel.
Stap 7. Voer het afval gescheiden af.
Een gespijkerde of geschroefde vloer vereist vaak meer fysieke inspanning en wordt daarom vaak als lastiger beschouwd. Zeker wanneer je wil voorkomen dat er schade aan de ondervloer ontstaat door het verwijderen van de spijkers.
Voor een gemiddelde kamer (bijvoorbeeld 20 vierkante meter) kan het verwijderen van een gespijkerde of geschroefde parketvloer variëren van één tot twee dagen werk. Grotere ruimtes of vloeren die in een complex patroon zijn gelegd of met erg veel spijkers of schroeven, kunnen nog meer tijd vergen. Ook deze vloer kunnen wij voor u sneller, efficienter en met minder schade verwijderen!
Parketvloer zelf verwijderen of laten verwijderen?
Voordelen zelf verwijderen
✔️ Bespaart kosten
✔️ Persoonlijke voldoening
Voordelen laten verwijderen
☀️ Sneller klaar
☀️ Geen ingewikkelde apparatuur huren / aanschaffen
☀️ Geen fysieke inspanning nodig
☀️ Garantie
☀️ Verminderd risico op schade aan de ondervloer of wanden (minder herstelkosten en tijd)
Machine huren om zelf parket te verwijderen?
Veel bouwmarkten of verhuurbedrijven zoals Boels of Praxis bieden de huur van machines aan om gelijmde vloeren te verwijderen.
De machines die bedrijven zoals parketverwijderen.nl gebruiken zijn veel zwaarder en wegen tussen de 350 en 1000 kilo.
Machines die je kunt huren zijn vaak maar tot 140 kilo, waardoor ze de vloer er niet goed uit krijgen, omdat de machine simpelweg te licht is om voldoende druk uit te kunnen oefenen.
Wat kost het laten verwijderen van een parketvloer?
Benieuwd naar de kosten van het uitbesteden? De kosten voor het verwijderen van een parketvloer hangen af van diverse factoren zoals de grootte van de ruimte, het type parket, en de locatie binnen het huis.
De prijs varieert afhankelijk van het type parket, met massief houten of zwevend parket dat voordeliger is om te verwijderen dan verlijmde of gespijkerde parketvloeren. Extra kosten kunnen ontstaan door voorbereidende werkzaamheden, afvoer van materialen, en eventuele reparaties aan de ondervloer.
Houd rekening met €15 tot €40 per vierkante meter, maar dit kan variëren afhankelijk van de specifieke situatie.
Vul de vragen zo volledig mogelijk in om uw kosten te laten berekenen.
Parketvloer herbruiken na verwijdering
Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in hoe we over onze leefomgeving denken en handelen, en dit geldt ook voor het omgaan met materialen in ons huis, zoals een parketvloer. Het hergebruiken van een parketvloer kan een uitstekende manier zijn om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Echter, het hergebruiken van parket als vloer kan lastig zijn door de beschadigingen en slijtage die de planken hebben ondergaan tijdens het verwijderen, zoals breuken, krassen of resten van lijm en spijkers.
Een optie is om de beste planken te behouden en te gebruiken voor een andere vloer met een kleiner oppervlakte. Alleen zul je dan ook alle lijmresten van de oude planken af moeten halen, om de vloer egaal te krijgen. Al met al een hele klus.
Niettemin, buiten het opnieuw leggen als vloer, zijn er tal van creatieve en nuttige manieren waarop oud parket kan worden hergebruikt voor andere (klus)projecten. Bijvoorbeeld, het hout kan worden verwerkt tot prachtige meubelstukken, zoals tafelbladen, stoelen of decoratieve panelen, die een uniek karakter en warmte aan elke ruimte toevoegen. Of gebruik het zoals in de foto hiernaast als dak voor een overkapping.
Door creatief te denken en te kiezen voor hergebruik, kunnen we onze impact op het milieu verkleinen en tegelijkertijd genieten van unieke en persoonlijke items in ons huis.
Uw parket laten verwijderen?
Heeft u hulp nodig bij het verwijderen van uw parket? Neem vrijblijvend contact op via een van onderstaande methodes!
Bereikbaar Ma - Vr,
09:00 - 17:00
Stuur ons gerust
een mailtje
Prijs indicatie afgestemd op uw situatie.