top of page
  • Parketverwijderen.nl

Hoe zit een parketvloer vast

Bijgewerkt op: 21 mrt.

Er zijn meerdere manieren om parket te leggen, lees hieronder de veel voorkomende methoden.


Zwevende parketvloer:


Een zwevende parketvloer is een type vloer dat niet rechtstreeks aan de ondervloer wordt bevestigd met traditionele methoden zoals lijmen, spijkeren of schroeven. In plaats daarvan 'zweeft' de parketvloer boven de ondervloer, ondersteund door een ondervloer van schuim, vilt of een ander dempend materiaal. Dit dempende laagje zorgt niet alleen voor geluidsisolatie maar helpt ook kleine oneffenheden in de ondervloer op te vangen. Deze legmethode biedt verschillende voordelen. De vloer is sneller en eenvoudiger gelegd dan bij traditioneel gelegde vloeren, omdat het gebruik van lijm of spijkers niet nodig is. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor doe-het-zelvers. Daarnaast maakt de zwevende installatie het eenvoudiger om de vloer indien nodig te verwijderen of te vervangen, zonder schade aan de ondervloer. Zwevende parketvloeren liggen vaak in ruimtes waar temperatuur en vochtigheid kunnen variëren, zoals kelders of kamers met vloerverwarming, omdat ze ruimte bieden voor de vloer om uit te zetten en samen te trekken zonder te kromtrekken of schade te veroorzaken.


Parket rechtstreeks verlijmd:


Een parketvloer die rechtstreeks op de ondervloer wordt verlijmd, biedt een solide en duurzame bevestigingsmethode. Deze methode is gebruikelijk bij massief houten parketvloeren en sommige soorten samengestelde parketvloeren. Het direct verlijmen van een parketvloer zonder ondervloer resulteert in een stevige en stabiele vloer. Deze methode wordt veel gebruikt in ruimtes waar een minimale hoogteverhoging gewenst is en waar een sterke hechting essentieel is. Het resultaat is een vloer die strak en naadloos aansluit op de ondervloer. Deze verlijmingsmethode is wordt veel gebruikt in omgevingen waar stabiliteit een must is, zoals in danszalen, galerijen, en grote open ruimtes waar een uniforme en naadloze vloeroppervlakte gewenst is. Bovendien is deze aanpak perfect voor ruimtes met zware meubels of waar verkeer van wieltjes frequent is, omdat de directe verbinding met de ondervloer minder kans biedt op verschuiving of slijtage van het parket. Het rechtstreeks verlijmen van parketvloeren minimaliseert ook de hoogteverhoging die vaak gepaard gaat met andere methoden, waardoor het vaak gebruikt wordt in renovatieprojecten of in oudere gebouwen met historische waarde of bij de integratie met bestaande vloeren.


Parket op spaanplaat:


Een veelvoorkomende manier van parket leggen is parket verlijmen op spaanplaat dat gelijmd wordt op de dekvloer. De spaanplaat wordt verlijmd op de cementdekvloer. Daarna wordt deze genageld met stalen spijkers. Als het geheel vlak en strak ligt, worden de platen ingesmeerd met lijm. Daarna wordt er een dunne laag hout op geplaatst en vastgeniet. Als ondervloer wordt niet alleen spaanplaat gebruikt, maar ook OSB of multiplaat. Kort samengevat, alle vloeren die op deze manier zijn gelegd, zijn moeilijk verwijderbaar. Parket op spaanplaat wordt vaak gebruikt in een verscheidenheid aan ruimtes, zowel in residentiële als in commerciële omgevingen, vanwege zijn veelzijdigheid, duurzaamheid en esthetische aantrekkingskracht.


Een nadeel van deze methode is de complexiteit bij het verwijderen van de vloer. Parket dat op deze manier is geïnstalleerd, vormt een zeer hechte eenheid met de ondervloer, waardoor het verwijderingsproces tijdrovend en arbeidsintensief wordt.


Parket op eiken mozaïek als ondervloer:


Het installeren van parket op eiken mozaïek, dat op zijn beurt is verlijmd op een cementdekvloer, vereist specifieke aandacht voor detail en zorgvuldige uitvoering. Door eiken mozaïek als onderlaag te gebruiken en deze stevig op de cementdekvloer te verlijmen, wordt een stevige basis gecreëerd voor het parket. Het leggen van parket op eiken mozaïek als ondervloer biedt praktische voordelen, waaronder een verbeterde geluidsisolatie en een verhoogd comfort onder de voet. Deze kenmerken maken het vaak gedaan wordt in woonruimtes, slaapkamers, en zelfs commerciële instellingen waar een rustige en comfortabele omgeving gewenst is.


Zoals u leest zijn er diverse mogelijk heden hoe een parketvloer vast zit. Wij van parketverwijderen.nl kunnen voor u elk type parket verwijderen.


Hoe zit een parketvloer vast
Het hergebruiken van verlijmd parket kan soms uitdagend en in sommige gevallen onmogelijk zijn. Hier zijn enkele redenen waarom verlijmd parket niet gemakkelijk kan worden hergebruikt: Lees hier meer

18 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page