top of page
  • Parketverwijderen.nl

Wat is het verschil tussen visgraat en Hongaarse punt?

Bijgewerkt op: 17 nov. 2023

Visgraat en Hongaarse punt zijn beide populaire patronen voor parketvloeren, maar ze verschillen in de manier waarop de houten planken worden gelegd. Hier zijn de belangrijkste verschillen tussen de twee:


1. Richting van de planken:

- Visgraat: Bij een visgraatpatroon worden de houten planken in een hoek van 90 graden ten opzichte van elkaar gelegd, waardoor ze eruitzien als de graat van een vis. Dit patroon heeft vaak rechthoekige planken die in een hoek van 45 graden worden geplaatst ten opzichte van de muren.


- Hongaarse punt: In een Hongaarse punt patroon worden de planken echter in een hoek van 60 graden ten opzichte van elkaar gelegd. Hierdoor ontstaat een zigzagpatroon dat lijkt op het traditionele visgraatpatroon, maar met een scherpere hoek.


2. Uiterlijk:

- Visgraat: De visgraatpatroon creëert een klassieke uitstraling en wordt vaak geassocieerd met historische of traditionele interieurs. Het heeft de vorm van een rechthoekig blok.


- Hongaarse punt: Het Hongaarse punt patroon heeft een elegantere uitstraling door de scherpere hoek van de planken. Dit patroon is vaak moderner en stijlvoller.


3. Installatie:

- Visgraat: De installatie van een visgraatpatroon kan complex zijn vanwege de nauwkeurige sneden en hoeken die nodig zijn. Het vereist vaak een vakman met ervaring.


- Hongaarse punt: Het Hongaarse punt patroon kan nog complexer zijn dan de traditionele visgraatpatroon vanwege de scherpere hoeken. Dit vergt ook vakmanschap en nauwkeurige installatie.


Over het algemeen zijn zowel visgraat- als Hongaarse punt patronen prachtige keuzes voor parketvloeren, en de keuze tussen de twee hangt af van je persoonlijke smaak en de stijl die je in je ruimte wilt bereiken. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de installatiekosten en de vaardigheid van de installateur bij het maken van je keuze.

Wat is het verschil tussen visgraat en Hongaarse punt?
Parketvloeren kunnen omhoogkomen als gevolg van waterschade om verschillende redenen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken: Lees hier meer10 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page