top of page
  • Parketverwijderen.nl

Kun je parket hergebruiken?

Bijgewerkt op: 22 mrt.

Parket hergebruiken als nieuwe parketvloer

Het hergebruiken van verlijmd parket kan soms uitdagend en in sommige gevallen onmogelijk zijn. Hier zijn enkele redenen waarom verlijmd parket niet gemakkelijk kan worden hergebruikt:


1. Schade tijdens verwijdering Verlijmd parket kan moeilijk te verwijderen zijn. Het is niet altijd mogelijk om dit te doen zonder de planken te beschadigen. Het lijmen van parketvloeren zorgt ervoor dat de parketvloer stevig aan de ondervloer bevestigd wordt. Meestal wordt het op spaanplaat verlijmd. Het verwijderen van deze spaanplaat kunt u het beste laten uitvoeren door parketverwijderen.nl


2. Beschadiging van de ondervloer Bij het verwijderen van verlijmd parket is er een risico op schade aan de ondervloer. Dit kan leiden tot extra reparaties en kosten voordat de vloer opnieuw kan worden geïnstalleerd. Door onze efficiënte en unieke werkwijze kunnen wij deze schade uiteraard beperken. Bij het zelf verwijderen van parket is er echter een grote kans op schade.


3. Kwaliteitsverlies: Verlijmde parketvloeren hebben vaak een dunne toplaag van hardhout. Tijdens het verwijderen kan deze toplaag beschadigd raken of dunner worden, waardoor de kwaliteit van de planken afneemt. Meestal breken de plankjes kapot van de ondervloer.


4. Hergebruik kan duurder zijn Het verwijderen van verlijmde parketvloeren kan een tijdrovend en kostbaar proces zijn, vooral als er veel reparatie- en restauratiewerk nodig is. In sommige gevallen kan het goedkoper zijn om een nieuwe parketvloer te installeren dan om de oude vloer te verwijderen en op te knappen.


5. Verlies van garantie Als de parketvloer oorspronkelijk is geïnstalleerd met een garantie van de fabrikant, maakt het hergebruik van de vloer de garantie meestal ongeldig.


6. Verouderde stijl of kwaliteit Soms is het parket gewoon niet meer in stijl of voldoet het niet aan de huidige kwaliteitsnormen. In dergelijke gevallen kan het vervangen van de vloer een betere optie zijn.

Kun je parket hergebruiken?

Over het algemeen is het hergebruiken van verlijmd parket een complex proces dat professionele expertise vereist. Het is belangrijk om de kosten, de staat van de vloer en de vereiste inspanning zorgvuldig af te wegen voordat u besluit of hergebruik haalbaar is.

In veel gevallen kan het vervangen van de vloer door een nieuwe parketvloer of andere vloerbedekking de eenvoudigere en kosteneffectieve keuze zijn.

Parket door ons laten verwijderen? Vraag dan hier je offerte aan:
Parket herbruiken in een andere functie

Het idee van het hergebruiken van een parketvloer roept vaak het beeld op van het simpelweg opnieuw leggen in een andere ruimte. Echter, er schuilt een wereld van creatieve mogelijkheden buiten het traditionele gebruik als vloerbedekking. De verrassende en innovatieve manieren waarop oude parketvloeren een tweede leven kunnen krijgen bespreken we hieronder.

Parket herbruiken als dak van een overkapping


Parket herbruikt als overkapping

Van onder naar boven. Parket hoeft natuurlijk niet alleen onder je voeten maar kan ook boven je hoofd. In dit voorbeeld is een oude parketvloer gebruikt om het dak van een overkapping te maken. De overkapping loopt schuin af naar beneden aan de achterkant. De parketvloer is op de dwarsbalken vastgemaakt. Door de goede kant van het parket in het zicht te leggen geeft het een leuk gemêleerd effect met een eigen karakter.


Parket herbruiken als salontafel

De unieke patronen van het hout worden benadrukt in een moderne en strakke salontafel.


Parket herbruikt als salontafel

Dit is een voorbeeld van hoe je de mooiste delen van een parketvloer kan gebruiken voor een salontafel. Hiervoor zaag je de planken op een kleiner formaat. Het leuke is dat je de planken net zoals je vloer kunt leggen.

Visgraat en Hongaarse punt zijn beide populaire patronen voor parketvloeren, maar ze verschillen in de manier waarop de houten planken worden gelegd. Hier zijn de belangrijkste verschillen tussen de twee: Lees hier meer.


Parket hergebruiken als hoofdbord achter het bed

Het rijke, getextureerde oppervlak van het hoofdbord, gemaakt van hergebruikte parketvloeren, voegt een vleugje elegantie toe aan de slaapkamer.


Parket gebruikt achter het bed als hoofdbord

In dit voorbeeld zie je hoe een parketvloer gebruikt kan worden als eyecatcher achter het bed.

Ook voor een dergelijk project kun je de mooiste planken kiezen omdat je er minder nodig hebt. De planken zaag je op maat. Je kunt de planken verlijmen op een spaanplaat en de spaanplaat aan de muur bevestigen.

In het voorbeeld zie je dat de wand iets naar voren is geplaatst om diepte achter het bed te creëren en ook verlichting hier in aan te leggen.

Een roomdivider maken van parket

Een unieke kamerverdeler gemaakt van hergebruikt parket. Deze creatie functioneert niet alleen als praktische ruimteverdeler maar staat ook als een kunstwerk op zich.


Roomdivider gemaakt van een oude parketvloer

Dit voorbeeld illustreert hoe materialen met een rijke geschiedenis en karakter een nieuwe functie en leven kunnen krijgen, buiten hun oorspronkelijke doel. De kamerverdeler bestaat uit een serie panelen. Door met de hand de parketdelen te selecteren en af te stemmen kan er een visueel boeiend effect worden gecreëerd. Deze kamerverdeler kan in verschillende settings worden toegepast, van woonruimtes en studio's tot kantoren en commerciële ruimtes.


Zelf een kunstwerk voor aan de muur maken

Een set van decoratieve wandpanelen vervaardigd uit hergebruikt parket, georganiseerd in een geometrisch patroon voor een opvallende feature muur.


Parket gebruiken als kunstwerk aan de muur

Wie handig is met zaag en lijm kan ook een wandpaneel maken zoals het voorbeeld hiernaast. Het leuke aan dit voorbeeld is de diepte die gecreëerd wordt door sommige planken in een specifieke vorm de ruimte in te laten komen. Uiteraard hoef je niet op deze grootte te werken. Ook een klein wandpaneel of meerdere wandpanelen bij elkaar geven een leuk effect. Hoe meer de kleur van de vloer verschilt hoe mooier dit 'schilderij' wordt. Uiteraard kun je ook nog beits of verf gebruiken om meer kleureffecten in je wandpaneel te krijgen.

Geïnspireerd geraakt om je oude parket te hergebruiken?

Door je oude parketvloer opnieuw te gebruiken, verminder je afval en geef je het hout een tweede leven in plaats van nieuw materiaal te kopen. Het zelf opknappen of hergebruiken van je parketvloer betekent dat je het project helemaal naar je eigen hand kunt zetten, waardoor je een uniek stuk krijgt dat niemand anders heeft. Plus, het is de perfecte kans om te pronken met je DIY-skills.

Wij wensen je veel succes met je project! En denk aan ons wanneer het parket verwijderd moet worden.

17 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page