top of page
  • Parketverwijderen.nl

Vlekken uit parket verwijderen

Persoon die de vloer dweilt om vlekken te verwijderen

Het succesvol verwijderen van vlekken uit een parketvloer hangt af van verschillende factoren, zoals de afwerking van de vloer (bijvoorbeeld olie, was, of lak), het type en de leeftijd van de vlek, en hoe diep de vlek in het hout is getrokken. Hoewel veel soorten vlekken verwijderd of aanzienlijk verminderd kunnen worden, met de juiste behandeling en reinigingsmethoden, zijn er enkele vlekken die bijzonder moeilijk of soms onmogelijk volledig te verwijderen zijn. Wanneer je parket een van onderstaande vlekken bevat kun je 3 dingen doen:


  • Vlek verbergen door een vloerkleed of meubelstuk.

  • De vloer renoveren door te schuren en opnieuw afwerken (bijvoorbeeld verven) of door de beschadigde planken te vervangen.

  • Het parket verwijderen en een nieuwe vloer leggen.

Vlekken die (vrijwel) niet te verwijderen zijn

Ingebrande vlekken: Vlekken veroorzaakt door hete voorwerpen (zoals een hete pan) die direct op het hout zijn geplaatst, kunnen het hout beschadigen en zijn vaak moeilijk volledig te verwijderen.

Diepe watervlekken: Als water langere tijd op het hout heeft gestaan en is geabsorbeerd, kan dit leiden tot diepe vlekken die de afwerking penetreren en het hout zelf aantasten.

Inktvlekken: Inkt, vooral van permanente markers of pennen, kan diep in het hout trekken en is moeilijk te verwijderen zonder het oppervlak van de vloer te beschadigen.

Olie- en vetvlekken: Hoewel sommige oppervlakkige olie- en vetvlekken kunnen worden verwijderd, kunnen diep geabsorbeerde vlekken permanent worden, vooral als ze niet snel worden aangepakt. Chemische vlekken: Vlekken veroorzaakt door agressieve chemicaliën of zuren kunnen het hout en de afwerking permanent beschadigen. Denk bijvoorbeeld aan Aceton (nagellakremover), terpentine, urine van huisdieren, accuzuur van lekkende batterijen uit speelgoed of producten met een hoge pH-waarde.

Kleurverandering door UV-licht: Hoewel dit technisch gezien geen 'vlekken' zijn, kan langdurige blootstelling aan zonlicht de kleur van het hout veranderen. Dit soort verkleuring is niet te 'verwijderen', maar het hele oppervlak moet mogelijk worden geschuurd en opnieuw afgewerkt om een uniforme kleur te herstellen.


Hoe verwijder ik deze vlek uit mijn parket?

Bij onderstaande vragen vind je tips om de specifieke vlek uit je vloer te verwijderen. Let goed op! Veel tips bevatten reinigingsproducten of producten die (licht) schurend zijn. Probeer de methode daarom altijd eerst op een onopvallende plek in je vloer!


Hoe verwijder ik bloed uit mijn parket?

Handel Snel!

Bloedvlekken zijn gemakkelijker te verwijderen als ze vers zijn. Dus, als je een bloedvlek opmerkt, probeer deze dan zo snel mogelijk schoon te maken.


Stap 1. Koud Water

Gebruik koud water om de vlek te behandelen. Warm water kan ervoor zorgen dat het eiwit in het bloed stolt, waardoor de vlek moeilijker te verwijderen is.


Stap 2. Zachte Doek of Spons

Dompel een zachte doek of spons in koud water en wring deze uit zodat hij vochtig is, maar niet druipend nat. Dep voorzichtig op de bloedvlek om zoveel mogelijk bloed op te nemen. Wrijf niet, want dit kan de vlek dieper in het hout drukken.


Stap 3. Milde Zeepoplossing

Als het bloed niet volledig verwijderd is met koud water, maak dan een milde oplossing van water en een paar druppels afwasmiddel of een mild schoonmaakmiddel. Bevochtig een schone doek met de oplossing en dep voorzichtig op de vlek.


Stap 4. Schoon Water

Nadat je de zeepoplossing hebt gebruikt, neem je een andere schone doek gedrenkt in koud water om het gebied na te spoelen. Dit helpt om zeepresten te verwijderen.


Stap 5. Drogen

Droog het gebied grondig af met een schone, droge doek. Laat geen water achter op het parket, omdat dit kan leiden tot schade of vervorming.


Waterstofperoxide (Voor Hardnekkige Vlekken)

Voor hardnekkige bloedvlekken kun je voorzichtig een klein beetje 3% waterstofperoxide op de vlek aanbrengen met een wattenstaafje of een doek. Laat het enkele minuten inwerken. Waterstofperoxide kan werken als een bleekmiddel, dus test dit eerst op een onopvallende plek. Na behandeling, spoel je het gebied met koud water en droog je het af.

Hoe verwijder ik brandplekken uit mijn parket?

Hoe verwijder ik hars uit mijn parket?

Hoe verwijder ik kaarsvet van mijn parket?

Hoe verwijder ik krassen uit mijn parket?

Hoe verwijder ik nagellak van mijn parketvloer?

Hoe verwijder ik olie- en vetvlekken uit mijn parket?

Hoe verwijder ik roestvlekken van mijn parket?

Hoe verwijder ik schimmel uit mijn parket?

Hoe verwijder ik schoensmeer van mijn parketvloer?

Hoe krijg ik schoenstrepen of rubberstrepen van mijn parket af?

Hoe verwijder ik sticker- en lijmresten van mijn parket?

Hoe verwijder ik vlekken van stift of inkt uit mijn parket?

Hoe verwijder ik urine (b.v. kattenpis) van mijn parketvloer?

Hoe verwijder ik verfvlekken van mijn parket?

Hoe verwijder ik watervlekken uit mijn parket?

Wat zijn de witte strepen op mijn parket en hoe verwijder ik ze?

Wat zijn de zwarte strepen op mijn parket en hoe verwijder ik ze?53 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page